De tuin in december

tuin in december

De tuin in december nog een beetje aantrekkelijk maken, hoe doe je dat? In december ben je vaak minder in de tuin. Maar het is zeker de moeite waard om ook in deze koude en donkere maand van je tuin een fijne plek te maken. Voor jezelf en natuurlijk ook voor de overwinterende vogels.

De tuin in december

In december zijn veel planten uitgebloeid en sterven ze bovengronds af. Toch zijn er waardevolle planten die in de winter mooi blijven. Wolfsmelk of Euphorbia is hier een goed voorbeeld van. Deze wintergroene plant bloeit met gele bloemschermen in de lente maar ook in de winter blijft de plant zijn waarde behouden. De Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’ is extra mooi door het prachtige grijze blad in combinatie met de rode toppen.

de tuin in december

Vlammende Cornus

De Cornus of kornoelje is een groot deel van het jaar een onopvallende verschijning, misschien zelfs een beetje saai. December is de tijd dat de Cornus pas echt gaat opvallen. Vooral de Cornus ‘Midwinter Fire’ is een eyecatcher voor de wintertuin. De kale twijgen vlammen op, van geel naar fel rood. Mooi te combineren met sneeuwklokjes.

tuin december sesleria

Het siergras Sesleria autumnalis of blauwgras is een hele dienstbare plant. Niet bijzonder spectaculair maar wel heel betrouwbaar. In de winter blijft dit gras fris groen. Vooral mooi is het als de laagstaande zon de grashalmen doet oplichten. Alsof het gras het schaarse zonlicht probeert te vangen. Het gras wordt niet zo hoog, zo’n 40-50 cm. Het is een hele goede bodembedekker.

winter tuin

Misschien heb je nog niet alle voorjaarsbollen gepoot. Een makkelijke en snelle manier om nog wat bollen onder de grond te krijgen is om ze in lagen in een mand, emmer of pot te plaatsen. Vul de mand daarna met compost of bladaarde verder af en plaats daarbovenop de Helleborus niger of kerstroos. Ook mooi te combineren met voorgetrokken hyacinten. Beide zijn in de wintermaanden volop te krijgen bij de bloemenzaak of het tuincentrum. De mand zal nog lang kleur geven aan je wintertuin.

winter nandina

Nandina of hemelse bamboe is echt een blikvanger voor je wintertuin. Door het prachtig verkleurend blad en felrode bessen trekt ze de aandacht. Deze plant verdient een plek bij de voordeur voor een winters welkom. Hier schreven we eerder over deze heester.

Daarnaast is het goed om in je border een rommelhoekje te maken. Gooi losse takken en bladeren gewoon ergens op een onopvallende plek. De egels zullen je dankbaar zijn.

Wil je ook weten hoe je je tuin in december aantrekkelijk maakt? Mail dan eens naar:

bel 06 43018877 (Martine Herman) of 06 42345438 (Marilene Vermeulen)

Hier stellen wij ons voor.

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter