Bij het onderhoud van je tuin groeit het je letterlijk en figuurlijk soms boven het hoofd. Het is tuinonderhoud is zo veel dat je het overzicht verliest en niet meer weet waar je moet beginnen. Wat kun je in zo’n situatie doen? Lees hier meer over ‘Eerste hulp bij tuinonderhoud’.
- Prioriteiten stellen: Beoordeel welke taken het dringendst moeten worden uitgevoerd en welke minder urgent zijn. Focus je op de essentiële taken om de tuin leefbaar te houden. Denk dan vooral aan onkruid dat zich uitzaait, haal het weg voordat het zaad maakt. Dat scheelt je weer jaren werk.
- Deel de taak op: Als het onderhoud te veel is voor één persoon, overweeg dan om hulp in te schakelen. Vraag familieleden, vrienden of buren om te helpen bij bepaalde taken. Je kunt ook overwegen om een professionele tuinman in te huren om je bij te staan of zet een een advertentie voor een vrijwilliger.
- Maak een plan: Stel een realistisch plan op om de tuin stap voor stap aan te pakken. Verdeel de taken over verschillende dagen of weekenden, zodat je niet overweldigd raakt.
- Begin met kleine stappen: Als je niet weet waar te beginnen, begin dan met kleine en behapbare taken. Het kan helpen om de motivatie terug te krijgen en het gevoel van overweldiging te verminderen. Zet je stoel neer op de mooiste plek van je tuin, ruim alleen deze plek op, zet een pot neer met daarin je lievelingsbloemen, zet een lekkere koffie of thee voor jezelf en …. geniet.
- Ruim op: Voordat je aan het echte onderhoud begint, ruim je de tuin op. Verwijder onkruid, takken en andere rommel om een beter beeld te krijgen van wat er moet gebeuren. Soms kan het al helpen om je rommeltjes te sorteren. Verzamel eens alle potten en potjes die je bewaart voor…..ooit.
- Werk in zones: Verdeel de tuin in zones en werk aan één zone tegelijk. Geef de verschillende zones een eigen naam; bijvoorbeeld voorjaarslaantje, Franse slag of natuurlijk. Concentreer je op het voltooien van één gebied voordat je naar het volgende gaat. Dit kan je helpen om de voortgang beter te zien en de klus behapbaarder te maken.
- Investeer in onderhoudsvriendelijke elementen: Overweeg om bepaalde delen van de tuin te herontwerpen met onderhoudsvriendelijke planten en functies. Dit kan helpen om toekomstig onderhoud te verminderen. Dat hoeft geen tuin met verharding of saai gras te zijn; ook onderhoudsvriendelijke planten kunnen je helpen.
- Wees geduldig: Het kan even duren voordat je de tuin weer helemaal onder controle hebt. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om alles op orde te brengen.
- Leer van de ervaring: bekijk welke factoren hebben bijgedragen aan het verlies van controle over de tuin. Misschien kun je in de toekomst beter plannen, regelmatiger onderhoud uitvoeren of taken beter verdelen.
- En het belangrijkste: geniet van het proces: Ondanks de uitdagingen van het tuinonderhoud, probeer te genieten van het proces. Tuinieren kan een ontspannende en bevredigende bezigheid zijn, vooral als je de vooruitgang ziet die je boekt.
Onthoud dat tuinonderhoud een doorlopend proces is, en het is normaal om af en toe overweldigd te raken. Met de juiste aanpak en inzet kun je de controle terugkrijgen en je tuin weer tot een plek maken waar je van kunt genieten.
Weet je niet meer wat je met je tuin aan moet? Aarzel niet en neem contact met ons op voor oplossingen.
tuinatelier@hermanvermeulen.nl
Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter