Kan een tuin troost bieden?

kan een tuin troost biedenWe lopen er vroeg of laat allemaal in ons leven een keer tegenaan; het omgaan met verlies, rouw of ziekte. Kan een tuin je dan troost bieden?

Ja, een tuin kan zeker troost bieden. Tuinen kunnen een rustgevende en kalmerende omgeving creëren. Een omgeving die kan helpen bij het omgaan van stress, angst en verdriet. Er zijn verschillende manieren waarop een tuin troost kan bieden:

  • Natuurlijke omgeving: Een tuin geeft toegang tot de natuurlijke wereld, met bloemen, planten, bomen, gras en dieren. Het ervaren van de schoonheid en rust van de natuur kan troostend zijn en een gevoel van kalmte brengen.

tuin van troost

  •  Tuinieren zelf kan een helend effect hebben. Het werken met de aarde, het planten en verzorgen van planten kan rustgevend en helend zijn. Het kan een gevoel van voldoening geven en afleiding bieden van zorgen en verdriet.
  •  Een tuin stimuleert verschillende zintuigen, zoals het zien van kleurrijke bloemen, het ruiken van geurende planten, het voelen van de textuur van bladeren en het horen van de vogels. Deze ervaringen kunnen positieve emoties bij je oproepen en je een gevoel van troost en welzijn geven.
  • Privacy en rust: Een tuin kan een privéruimte zijn waarin je je even helemaal kan terugtrekken en alleen kan zijn met je eigen gedachten. Een tuin kan zelfs een toevluchtsoord zijn om even te ontsnappen aan de buitenwereld, het nieuws, je telefoon en de socials en zo je een gevoel van rust en geborgenheid geven.
  • Symboliek: Sommige mensen vinden troost in de symboliek van planten en bloemen. Bijvoorbeeld, bepaalde bloemen kunnen voor jou een speciale betekenis hebben of juist een herinnering oproepen aan een geliefde, een bepaalde periode of gebeurtenis. Het omringen van jezelf met deze symboliek kan een gevoel van troost en verbinding geven.

Kortom, een tuin kan een waardevolle ruimte zijn om tot rust te komen, te reflecteren en troost te vinden te midden van moeilijke tijden.

Wil je je tuin inrichten voor bezinning, rust en troost? Mail ons dan voor de mogelijkheden.

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

Hier lees je meer over wie we zijn