Lente in de vensterbank

lente in de vensterbank

Buiten is het koud, de dagen worden alsmaar korter en het gaat nog even duren voordat de voorjaarsbollen in de tuin te zien zijn. Met deze bolletjes in de vensterbank haal je toch een beetje lente in huis.

Lente in de vensterbank

Bij veel bloemenwinkels zijn rond december voorgetrokken bolletjes te koop. Je ziet vaak wel narcissen, hyacinten en witte of blauwe druifjes staan. Door ze bij elkaar in de vensterbank te zetten krijg je ondanks de kou en donkerte een beetje lentegevoel in huis. Veel van deze bollen zijn eerst een tijdje in de kou en in het donker gezet zodat ze nu al willen bloeien.

lente in de vensterbank

Het leukst is om te zien hoe de bollen zich langzaam ontwikkelen. Van droge bollen in een potje tot uitbundige voorjaarsbloemen. Juist al de verschillende fases zijn boeiend. Door ze nog niet bloeiend te kopen geniet je extra lang van je bollen.

Ook heel leuk is het om een aantal van je eigen verwilderingsbollen uit te graven en binnen tot bloei te laten komen. Sneeuwklokjes zijn daarvoor heel geschikt. Met een tuinschepje splits je een polletje sneeuwklokjes en deze zet je in een potje binnen. Zo hoef je niet tot januari te wachten voor sneeuwklokjes. Als ze binnen zijn uitgebloeid kun je ze weer in de tuin planten voor volgend jaar.

lente in de vensterbank

Zet de bolletjes als het groen gaat groeien niet op een te warme plek. Door de warmte groeit het groen te snel en worden de stengels slap. Ook veel water geven is zeker niet nodig. De amaryllisbol en paperwhite narcissen hoeven niet eerst een tijdje in de kou en in het donker te staan. Die kun je dus zelf als bol kopen en in de vensterbank tot bloei brengen. En als ze zijn uitgebloeid kun je ze in de tuin, in een pot op het balkon of op de stoep bij een boomspiegel planten.

Hier zijn de bollen in kleine terracotta potjes gezet. Maar je kunt ook naar de kringloopwinkel gaan voor de meest uitzinnige potjes, koffiebekers of klassieke theekopjes. Ook heel leuk is het om ze in kleine glazen weckpotten of jampotjes te zetten. Maar een stuk bruin papier met een touwtje eromheen kan natuurlijk ook.

 

Wil jij een tuin die het hele jaar door een fijn gevoel geeft? Ook of misschien wel zelfs in de winter? Mail ons:

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

bel 06 43018877 (Martine Herman) of 06 42345438 (Marilene Vermeulen)

Hier stellen wij ons voor.

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter