5 planten waar naaktslakken vanaf blijven

Elke tuinier kent het wel: het gevecht tegen de naaktslakken. Ze trekken traag door je tuin, laten een slijmerig spoor achter en lijken altijd honger te hebben. Altijd al hebben ze zich tegoed gedaan aan mijn zorgvuldig geplante bloemen zoals Dahlia’s, maar dit jaar is er iets veranderd. Dit jaar zijn ze met nog meer en laten ze geen spaan heel van je tuin. Opvallend detail aan deze ravage: deze 5 planten lijken te ontsnappen aan de vraatzucht van de naaktslak.

1. Astilbe (pluimspirea)

Met zijn sierlijke pluimen en delicaat ingesneden blad lijkt Astilbe wel een uitnodiging voor een tuinfeestje. Vreemd genoeg hebben naaktslakken geen zin in dit feestje, want ze laten deze plant compleet met rust. Ben je geen fan de zoete snoepkleurtjes van de meeste Astilbes? Kijk dan eens naar de Astilbe ‘Chocolate Shogun. Deze combineert diepgekleurd paarsbruin blad met een subtiele roze pluimen.

2. Groenblijvende varens: de bodyguards van de tuin

Groenblijvende varens zijn als trouwe bodyguards van mijn tuin. Hun weelderige bladeren blijven onaangeroerd, alsof ze een onzichtbaar schild dragen. Of misschien hebben slakken gewoon een hekel aan alles wat er uitziet als een miniatuur-jungle. Gewone groene varens te saai? Het blad van de Dryopteris erythrosora of herfstvaren kleurt juist in het voorjaar verlopend van frisgroen naar koperkleurig en lichtrood aan de randen. Onweerstaanbaar.

herfstvaren

3. Filipendula rubra (moerasspirea)


Met zijn romantische roze bloemen zou je denken dat Filipendula rubra of moerasspirea een slakkenmagneet zou zijn. Niets is minder waar. Deze plant lijkt een soort afwijzingsbrief te hebben geschreven aan de slakken, die hun glibberige weg ergens anders heen zoeken.

filipendula

4. Heucherasoorten


Heuchera’s, met hun levendige bladkleuren, voegen niet alleen schoonheid toe aan mijn tuin, maar blijken ook niet bijster interessant gevonden te worden door slakken. Misschien worden de slakken duizelig van al die kleuren, of misschien houden ze gewoon niet van een goed verdedigd bolwerk.

5. Astrantia: de ster van de show

Astrantia of Zeeuws knoopje, met zijn delicate, stervormige bloemen, brengt een sprookjesachtige sfeer in de tuin. Ondanks zijn delicate uiterlijk, houden slakken niet van deze plant.

Waarom naaktslakken deze 5 planten laten staan is mij niet helemaal duidelijk. Misschien eten ze in volgorde van aantrekkelijkheid; als ze niks beters kunnen krijgen eten ze deze misschien ook wel. Hoe dan ook, het is het proberen waard.

Weet je niet meer wat je met je tuin aan moet? Aarzel niet en neem contact met ons op voor oplossingen.

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter