Lentebloeiers voor je tuin

lentebloeiers voor de tuin

De zon schijnt, de temperatuur is aangenaam. En er is tijd om even lekker in de tuin een kop koffie te drinken. Maar misschien geeft jouw tuin je nog niet echt een fijn lentegevoel. Hieronder geven we voorbeelden van lentebloeiers voor een heerlijk start van het jaar.

Lentebloeiers

Het gebroken hartje (Dicentra) is echt een mooie aanwinst voor in de lente. Eerst verschijnen de mooie, frisgroene blaadjes. Vervolgens rollen de bloemen zich als het ware uit tot roze of witte (alba) hangende hartjes. Nadat de plant is uitgebloeid trekt deze zich weer terug onder de grond om in het voorjaar weer te verschijnen. Het gebroken hartje kan ook op een (half)schaduwplek worden aangeplant en combineert prachtig met het frisse groen van varens.

mooie lentebloeiers voor je tuin

Het gebroken hartje staat ook heel mooi bij het Kaukasisch vergeet-mij-nietje of Brunnera macrophylla. Ze verdragen beide wel wat schaduw en houden van humus in de grond zoals compost. Brunnera is een goede bodembedekker die aardig wat plek in kan nemen. Iets compacter blijft Brunnera ‘Jack Frost’. Deze valt op door zijn mooie opvallende zilveren bladeren.

lentebloeier voor het vroege voorjaar

Groenblijvende lentebloeier zonder onderhoud

Ook de Euphorbia of wolfsmelk combineert prachtig bij de bovenstaande planten.

lentebloeier euphorbia

Euphorbia is een bescheiden groenblijvende vaste plant. De plant is zo makkelijk, je zult er jaren plezier van hebben zonder ernaar om te hoeven kijken. Ze groeien goed op bijna alle grondsoorten en omstandigheden. Zelfs op zware klei of in droge schaduw. Het frisse geelgroen combineert goed met gekleurde tulpen. Er is trouwens geen plant waar Euphorbia niet mee combineert. Er zijn wel veel verschillende cultivars, van lage bodembedekkers tot een metershoge plant die het zelfs tussen een stoeptegel nog doet.

krenteboompje amelanchier lentebloeier

En tussen al deze vaste planten zet je voor een ultiem voorjaarsgevoel een meerstammig krentenboompje of Amelanchier. Het krentenboompje kan heel hoog worden en uitgroeien tot een stevige boom. Maar je kunt hem goed in toom houden door vanaf het begin de heester goed te snoeien. Doe dit wel na de bloei. Het krentenboompje kleurt in het voorjaar eerst roodbruin door de gekleurde bladknoppen. Dan verschijnt er een wolk van witte bloemetjes. In de herfst geeft de Amelanchier nog een mooie toegift door de waanzinnig uitbundige kleuren oranje en rood. Verder is het een hele makkelijke plant die het bijna overal goed doet.

Wil jij advies welke planten het in jouw tuin goed doen? Neem dan eens contact op. Misschien kunnen we je verder helpen.