Nandina of hemelse bamboe

nandina

Ideale tuinplant

Nandina domestica of hemelse bamboe is misschien wel de meest ideale tuinplant. Geen onderhoud, groenblijvend in de winter (of eigenlijk rood) en vuurrode bessen. Toch zie je deze tuinplant niet vaak in tuinen. Dat is eigenlijk jammer.

verkleuring blad nandina

Nandina is geen bamboe

De Nederlandse naam van deze heester is hemelse bamboe. Maar ondanks de naam is het zeker geen familie van de bamboe (Fargesia). Wel is deze compacte heester familie van de bekende (en vaak niet zo geliefde) roodbladige prikkelplant in plantsoenen, de berberis of zuurbes. Maar ik denk dat we deze plant met recht het mooie zusje van de berberis mogen noemen.

nandina

Standplaats Nandina

De wintergroene plant wordt in onze Nederlandse tuinen ongeveer 1,5 of 2 meter hoog. Het is een zeer rustige groeier. De plant stelt zo weinig eisen dat er in iedere tuin of op ieder balkon wel een plekje in de halfschaduw te vinden is. Ook doet Nandina het prima in een ruime pot. Deze plant staat heel mooi naast de voordeur, het geeft de entree van je huis of kantoor een hele verzorgde en rustige uitstraling. Deze plant werd niet voor niets aangeplant bij Chinese tempels. Volgens de Chinese Feng Shui brengt deze plant voorspoed en geluk.

nandina

Uit de witte bloempluimen die in de zomer ontstaan vormen zich in de winter opvallende vuurrode bessen. Deze bessen zijn voor mensen niet eetbaar. Ook vogels laten ze nog heel lang hangen.

In deze tuin pasten we de Nandina toe.

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter