Met deze nazomerbloeiers voor de tuin sluit je het jaar af met een overdaad aan bloemen en kleur. De herfst komt eraan. Zo zorg je ervoor dat je tuin niet inzakt.
Prachtige nazomerbloeiers voor de tuin
De herfstanemoon, Japanse anemoon of Anemone hupehensis is een hele betrouwbare nazomerbloeier. Ze hebben een flinke rozet bladeren bij de grond. Hier bovenuit steken lange stelen met heerlijke ouderwetse bloemen. Ze zijn er in verschillende kleuren roze en ook in wit (bijvoorbeeld de ‘Honorine Jobert’). Deze witte anemonen lichten prachtig op in een wat donkere hoek of tegen een donkere achtergrond. De anemoon heeft de neiging om zich onder de grond te vermeerderen. Staan ze in de weg? Steek ze dan uit en geef ze aan een liefhebber.
Herfstaster
Herfstasters plant je het liefst in grote groepen. Ze vormen heerlijke wolken vol bloemen. De bijen zullen je dankbaar zijn. Er zijn lage herfstasters die je aan de rand van de border kunt zetten zoals de aster ‘Mittelmeer’. Maar er zijn ook hoge asters die je achterin de border kunt plaatsen zoals de ‘Little Carlow’ die helemaal niet zo’n kleintje is en boven de meter uitkomt. Asters stonden vroeger bekend om meeldauw. Maar gelukkig zijn er selecties gemaakt van gezonde asters.
Japans bloedgras
Geen bloemen en toch kleur! Het Japans bloedgras of Imperata cylindrica ‘Red Baron’ is het mooist met wat tegenlicht. Het grasachtig blad verkleurt in de herfst steeds roder. Het siergrasje blijft redelijk laag, zo’n 40-50 cm. Dit gras doet het ook opvallend goed op zware grond zoals klei. En droogte lijkt hem weinig te doen. Het gras breidt zich wel iets uit maar staat eigenlijk nooit in de weg.
Sedum, ook zo’n nazomerbloeier voor je tuin
Sedum of hemelsleutel had een wat ouderwets imago maar is weer helemaal terug. En terecht. Wat een fantastische bijenplant is dit. Ook zijn ze niet allemaal meer lichtroze. Bij kwekers vind je de mooiste dieppaarse of aubergine-kleurige soorten. Ze staan prachtig naast Pennisetum en geranium Rozanne. We merken wel dat de donkergekleurde Sedumsoorten zoals de Sedum ‘Purple Emperor’ het in sommige tuinen in het begin erg lastig hebben.
Geranium Rozanne
Deze plant is een van de langst bloeiende tuinplanten. Met enthousiasme bloeit de geranium van mei door tot aan de eerste nachtvorst. En tussendoor afknippen is niet eens nodig.
Liriope of leliegras
Een heel bescheiden plantje; Liriope of leliegras. Maar zeker niet minder waardevol. De plant blijft wintergroen, is een goede bodembedekker onder bomen en bloeit lang en uitbundig in het najaar.
Siergrassen in de nazomertuin
In het najaar is de hoofdrol weggelegd voor siergrassen. Bijna allemaal zijn ze nu op z’n mooist. Er zijn hoge, statige grassen maar ook hele zachte pluizige grassen zoals Pennisetum of lampepoetsersgras en het diamantgras of Calamagrostis brachytricha. Prachtig met tegenlicht.
Callicarpa of schoonvrucht
Deze inheemse struik lijkt een groot deel van het jaar een beetje saai. Tot de paarse besjes zichtbaar worden. De besjes zijn erg bitter en ook vogels laten ze lang met rust. De plant is heel makkelijk en kan bijna overal staan. Onderhoud is niet echt nodig, maar snoeien mag natuurlijk altijd, want ook in huis doet zo’n kleurige tak het prima op een vaas.
In deze tuin hebben we een speciale nagloeiende herfstborder aangelegd.
Wil je ook weten welke planten geschikt zijn voor jouw nazomerborder? Mail dan eens naar:
bel 06 43018877 (Martine Herman) of 06 42345438 (Marilene Vermeulen)
Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter