Hoe maak je compost?

Hoe maak je compost?

Hoe maak je eigenlijk compost? En waar in je tuin kun je dat het beste doen?

composteren op de tuin

We knippen, maaien en snoeien wat af in onze tuinen. En al dat blad, takjes en maaisel kunnen we natuurlijk afvoeren. Maar dat hoeft niet. We kunnen van ons tuinafval ook een waardevolle meststof maken. Zet de microben, schimmels, bacteriën en pissebedden voor je aan het werk en oogst je eigen compost.

hoe maak je compost

Hoe maak je compost?

Compost is voeding voor je planten. Deze organische meststof wordt gemaakt van natuurlijk afval zoals bladeren, gemaaid gras, afgeknipte takjes, onkruiden, uitgebloeide bloemen, theezakjes, koffiedik en onbespoten groente- en fruitresten. Dit tuinafval gooi je op een hoop, in een ton of in een bak en de bacteriën, schimmels en kleine beestjes zoals pissebedden zetten dit om naar compost.

Groen afval voor vocht

Wat is er nog meer nodig om de kleine hardwerkende beestjes voor ons karretje te spannen? De kleine compostmakers hebben vocht nodig. Het meeste vocht halen ze uit de groene materialen in je compostmengsel zoals vers gemaaid gras, vers blad en schillen. Dit materiaal bestaat voor 80% uit water. Dit verse materiaal zorgt voor stikstof (N) voor je planten.

hoe maak je compost?

Bruin afval voor zuurstof

Naast vocht hebben de compostmakers ook zuurstof nodig. Gooi je je compostvat of bak vol met groen materiaal zoals groenteresten en grasmaaisel dan wordt het te nat en zakt de hoop in elkaar. Lucht kan dan onmogelijk meer doordringen tussen de aan elkaar gekoekte plantenresten en het composteren stopt. In plaats van composteren gaat de hoop rotten, gisten en stinken. Hoe krijg je hier weer zuurstof in? Door bruin materiaal toe te voegen. Bruin materiaal is vaak droog en hard en dit geeft structuur aan de compost. Het harde, stugge en droge materiaal zorgt ervoor dat de composthoop luchtig blijft en dit is goed voor het composteringsproces. Het droge materiaal zorgt voor koolstof (C).

Omzetten

Om het composteerproces aan de gang te houden is het aan te raden de composthoop na een paar maanden ‘om te zetten’. De buitenkant van de bak is vaak uitgedroogd en op sommige plekken is de compost te veel verdicht zodat er geen zuurstof meer bij kan. Door al het materiaal goed door elkaar te mengen komt het composteren weer op gang. Na een maand of negen is het meeste groente-, fruit- en tuinafval wel verteerd. Wil je mooie, fijne compost? Dan kun je de compost ook nog zeven, hiermee haal je de grotere takken er uit en heb je prachtige, heerlijk ruikende compost.

In deze tuin ontwierpen we een ruime compostplek waar ook kippen kunnen scharrelen.

Wil je ook weten waar en hoe je een compostplek in je tuin maakt? Mail dan eens naar:

bel 06 43018877 (Martine Herman) of 06 42345438 (Marilene Vermeulen)

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter