Wat is een voedselbos of eetbare bostuin eigenlijk? En kun je ook een voedselbos in je eigen tuin maken? Wij zochten uit welke principes van een voedselbos toe te passen zijn in een gewone achtertuin.
Een voedselbos in je tuin; denken in lagen
Een voedselbos of eetbare bostuin is iets anders dan een moestuin. In een voedselbos -ook een kleine in je eigen stadstuin- werk je met verschillende lagen. Deze opbouw bestaande uit verschillende niveaus is afgekeken van hoe een natuurlijk bos in elkaar steekt. De bovenste laag wordt gevormd door de kroonlaag. Deze kan bestaan uit een mooie hoogstam (7-9 m.) fruit- of notenboom zoals een walnoot. De tweede laag bestaat uit lagere fruit of notenbomen zoals een laagstam (2-4 m) of halfstam 3-5 m), een hazelaar of vlierbes. Daaronder komt de struiklaag van bijvoorbeeld bessenstruiken. De kruidlaag is een laag van overblijvende (vaste) kruiden en eetbare bloemen en planten. De keuze is enorm; van bieslook, kervel tot kardoen. De volgende laag is die van eetbare bodembedekkers. Je kunt dan denken aan (bos)aardbeien, lieve vrouwe bedstro, daslook of kruiptijm. Daarna gaan we de grond in: eetbare knollen en wortels zoals aardperen of mierikswortel. Ook worden de klimplanten niet vergeten zoals de Japanse wijnbes of druiven.
Vaste eetbare planten
Het verschil met een moestuin is -naast de opbouw van de verschillende lagen of niveaus- dat je hoofdzakelijk tuiniert met meerjarige of overblijvende planten. Deze vaste planten zorgen ervoor dat je geen lege plekken hebt in je tuin, ook na het oogsten. Bovendien hoef je de bodem niet meer kaal te maken en te schoffelen voordat je gaat zaaien en te bemesten. Omdat je de bodem niet meer omwoelt heb je daarnaast veel minder last van onkruid. En niet onbelangrijk: door het tuinieren met vaste planten in plaats van zaailingen gebruik je veel minder water omdat de bodem meer water vasthoudt.
Zonlicht en goede buren
Bij de inrichting van je eigen voedselbos of eetbare bostuin is het belangrijk om goed te kijken naar de bezonning van je tuin. Veel bessen en kruiden staan liever niet in de schaduw van een grote fruitboom. Ook moet je goed kijken hoe de verschillende bomen en planten elkaar beïnvloeden. De ene plant (vlinderbloemigen zoals lupine) kan stikstof uit de lucht binden en in de bodem brengen zodat andere planten zoals rabarber daarvan kunnen profiteren. Sommige planten hebben een negatieve invloed op elkaar. De zwarte walnoot brengt bijvoorbeeld een stof in de grond (Juglon) die de groei van andere planten afremt. Het is dan even zoeken welke soorten hier tegen kunnen.
Heb je ook een stadstuin en wil je deze inrichten als voedselbos of eetbare tuin? Neem dan eens contact met ons op. Kijk voor meer tuinen hier.
Mail ons via tuinatelier@hermanvermeulen.nl
Martine Herman 06 43018877
Marilene Vermeulen 06 42345438