Planten die tegen droogte kunnen

verbena kan goed tegen droogteDe zomers worden droger en heter. En je wilt natuurlijk niet te vaak je tuin besproeien. Een goed idee is om je tuin aan te passen door planten te kiezen die tegen droogte kunnen.

Verbena (IJzerhard) is niet alleen een ideale bijen- en vlinderplant. De plant kan ook heel goed tegen droogte. Ze zaaien zich wel uit, maar staan daarbij eigenlijk nooit echt in de weg. Bovendien trek je ze net zo makkelijk uit. Het zijn weefplanten en nemen niet veel ruimte in. Ze combineren goed met siergrassen, Crocosmia en het vrolijke Gaura.planten die tegen droogte kunnen

Euphorbia of wolfsmelk is een ijzersterke plant die je niet snel slap ziet hangen. Hij bloeit in de lente met groengele bloemstengels. Als deze in de loop van het jaar lelijk worden knip je ze af (voorzichtig voor het melksap). Een mooie combinatie is Euphorbia met Spoorbloem of Centranthus. Ook zo’n ijzersterke plant die aardig wat droogte verdraagt.

In het lijstje ‘planten die tegen droogte kunnen’ mag de Iris Germanica of baardiris niet ontbreken. Deze plant lijkt gemaakt voor de hitte en de droogte. Wil de Iris Sibirica (smaller blad, kleinere bloem) graag nog wat water hebben, deze baardiris wil vooral warmte en zon. Langdurige natte periode in de winter is niet de beste omstandigheid voor deze plant. De plant is heel mooi in combinatie met pioenrozen, venkel (Foeniculum purpurea), en Zeeuws knoopje (Astrantia).

droogte resistente planten

De plant ziet er zo lieflijk en kwetsbaar uit, maar vergis je niet. Het Mexicaans madeliefje, muurfijnstraal of Erigeron is een ijzersterke plant die eindeloos doorbloeit. Erigeron wil bijna overal bloeien alleen niet in de gewone border. De bodembedekkende plant heeft een voorkeur voor muurtjes met gaatjes en spleten, langs trapjes en in het grind. Ze kan zich daar ook flink uitzaaien. Maar je trekt ze heel makkelijk weg. Hele strenge vorst en een natte winter overleeft deze plant niet, maar meestal overleven er wel een een paar zaailingen.

Andere planten die goed tegen droogte kunnen zijn: Lavendel, Perovskia, Stachys of ezelsoor en het prikneusje (Lychnis of Silene coronaria). Niet toevallig hebben ze allemaal grijs blad, veroorzaakt door een vilt- of waslaagje dat verdamping tegengaat. Maar ook Kniphofia (vuurwerkplant),  Sedumsoorten en andere vetplanten doorstaan droogte prima. Ook hebben Mediterrane kruiden zoals rozemarijn weinig last van hitte en droogte.

planten die tegen droogte kunnen

Er zijn ook heesters die prima met weinig water toekunnen. Hibiscus is er zo een.

planten die tegen droogte kunnen

 

Ben jij op zoek naar planten voor een droogtebestendige border en wil je weten welke planten het goed gaan doen in jouw tuin? Neem dan eens contact op.