Wanneer kun je dahlia’s voortrekken?

Wanneer kun je dahlia's voortrekken

Dahlia’s mogen officieel pas half mei, na ijsheiligen de tuin in. Je kunt ze een voorsprong geven door de dahliaknollen in het voorjaar op te potten. Maar wanneer kun je dahlia’s eigenlijk voortrekken? En hoe doe je dat?

Wanneer kun je dahlia's voortrekken

Dahlia’s in de tuin

Dahlia’s zijn toch wel een beetje de kermisklanten van de tuin. Uitbundig, een tikje over de top en kleurrijk. Saai kun je ze in ieder geval niet noemen. Ze zijn er in de meest uiteenlopende kleuren. Van schreeuwend geel, oranje en hard roze tot aan de meest zachte pastelkleurtjes toe. Ook de bloemvormen zijn op zachtst gezegd uiteenlopend. Je hebt bijvoorbeeld de enorme bloemen van de dinnerplate dahlia, de scherpe punten van de cactusdahlia of de kogelronde pompon dahlia.

wanneer kun je dahlia's voortrekken

Wanneer kun je dahlia’s voortrekken?

Begin maart zie je dat sommige dahliaknollen al beginnen met uitlopen. Je ziet dan onderaan de afgeknipte stengel, dicht bij de knol,  een groei-oog ontstaan. Dat is een goed moment om ze op te potten. Neem een emmer, een plastic of andere pot en vul deze met een laagje van een paar cm met hydrokorrels. Zorg dat er voldoende gaten onderin de pot zitten. Dahlia’s houden absoluut niet van natte voeten. Vul de pot daarna tot ongeveer de helft met potgrond of kokosvezel. Zet de knol vervolgens op de grond en vul deze aan tot een paar cm onder de rand. Geef daarna een goede plens water zodat er geen lucht tussen de knollen blijft zitten.

Wanneer kun je dahlia's voortrekken     Wanneer kun je dahlia's voortrekken

De potten of emmers zet je nu op een lichte en vorstvrije plek. Laat ze niet uitdrogen maar overdrijf ook niet met water. Je kunt ze bijvoorbeeld in een onverwarmde serre of kas zetten, of op de veranda dicht bij huis. Geeft de weersverwachting nachtvorst aan; haal ze dan voor de zekerheid naar binnen.

Wanneer kun je dahlia's voortrekken

Dahlia’s toppen

Wanneer de Dahlia’s ongeveer 30 cm hoog zijn kun je de top eruit knijpen. Dat lijkt zonde, maar de plant gaat zich daarna vertakken. En daarmee krijg je een veel mooiere en bredere plant met straks in de zomer veel meer bloemen. Rond half mei, als het gevaar voor nachtvorst is geweken, kun je ze in pot buiten zetten of in de borders overplaatsen. Let goed op slakken. De jonge dahliatoppen zijn heel erg in trek bij slakken.

Wanneer kun je dahlia's voortrekken

Hoe meer Dahlia’s je plukt, des te meer bloemen krijg je. Tot diep in de herfst kun je vaasjes maken.

Wil je weten hoe je in jouw tuin Dahlia’s kan toepassen? Neem dan eens contact met ons op. We kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het maken van een beplantingsplan.