Helleborus of lenteroos

helleborus orientalis

Helleborus orientalis of lenteroos is echt een aanwinst voor je tuin. Het is een hele makkelijke plant die -eenmaal op de goede plek- zich prima laat verwaarlozen.

Standplaats Helleborus

Net als veel vroege bloeiers staat de Helleborus het liefst onder  bomen of heesters die in de winter en in het voorjaar geen blad dragen. Zo krijgen ze in het voorjaar voldoende licht, maar staan ze de rest van het jaar redelijk beschut in de halfschaduw. Ze houden van grond met veel humus zoals bladaarde en compost. Zet ze niet op een drassig landje, dan rotten de wortels weg.

Helleborus combineren

De lente- of vastenroos is het mooist in een grote groep. Bijvoorbeeld onder een winterbloeiende Hamamelis of toverhazelaar of een andere meerstammige boom. Heel mooi is de combinatie met andere vroege bloeiers zoals krokussen en kleine narcissen. En natuurlijk in combinatie met het sneeuwklokje.

helleborus en sneeuwklokjes

Lange bloeitijd

Deze wintergroene vaste plant bloeit heel lang. De knoppen verschijnen meestal al begin januari. Heel bijzonder is het om te zien hoe de plant zichzelf beschermt als het vriest. De plant laat dan de bloemstengels slap naar beneden hangen. Als de zon dan gaat schijnen en het ietsje warmer wordt, richten de bloemen zich weer op. De bloemen gaan vervolgens door tot midden april. Daarna vervagen de kleuren en vormen zich zaaddozen. Ook de zaaddozen zijn nog best leuk om te zien.

helleborus knoppen in de sneeuw

Onderhoud

Eigenlijk hebben ze helemaal geen onderhoud nodig. Ze houden ervan om met rust gelaten te worden. Wel kun je voor de bloei het oude blad afknippen zodat je de bloemen beter ziet. Maar dat hoeft niet perse. Als de bladeren zwarte vlekken krijgen, dan kan dat door een schimmel komen. Knip het blad af en gooi het niet meer op de composthoop. Het blad zal vervolgens weer fris uitlopen.

helleborus

Helleborus orientalis is er in vele kleuren. Wit, roze, magenta en ook heel mooi donkerrood. Daarnaast zijn er met vlekjes en stippeltjes op de bloemblaadjes. Ook zijn er nu met dubbele bloemen te koop.  Deze dubbelbloemigen ogen wel een stuk minder natuurlijk.

 

Deze Helleborussen staan in de romantische bloementuin.

Meer lezen over Helleborus en vorst? Lees verder op onze oude blog.