Eerste hulp bij tuinonderhoud

kleurrijke familietuinBij het onderhoud van je tuin groeit het je letterlijk en figuurlijk soms boven het hoofd. Het is tuinonderhoud is dan zo veel dat je het overzicht verliest en niet meer weet waar je moet beginnen. Wat kun je in zo’n situatie doen? Lees hier meer over  ‘Eerste hulp bij tuinonderhoud’.

In een situatie waarin het tuinonderhoud je boven het hoofd groeit en je het overzicht verliest, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de situatie aan te pakken en de controle terug te krijgen. Hier zijn enkele suggesties:
  1. Focus: Kijk welke taken echt als eerste moeten worden uitgevoerd en welke minder belangrijk zijn. Focus je op de essentiële taken om de tuin leefbaar te houden. Denk dan vooral aan onkruid dat zichzelf uitzaait, haal het weg voordat het zaad maakt. Dat scheelt je weer jaren werk.
  2. Deel de taak op: Grote, zware of ingewikkelde tuinklussen kunnen je verlammen en zorgen voor uitstelgedrag. Hou het leuk en neem jezelf voor om iets kleins en vooral iets haalbaars te doen. Zo kun je toch tevreden zijn over jezelf. Je hoeft trouwens echt niet alles zelf te doen; vraag voor de tuinklussen waar je tegenop ziet of iemand je wilt helpen.
  3. Verander je mindset: misschien heb je van huis meegekregen dat een keurig, onkruidvrij gazon en een aangeveegd terras zonder mos belangrijk is. Maar noem je tuin voortaan een natuurlijke vrijplaats voor vogels en insecten, koop het handboek voor de luie tuinier en word vrienden met je onkruid.
  4. Begin met kleine stappen: Zet je stoel neer op de mooiste plek van je tuin, ruim alleen deze plek op, zet een pot neer met daarin je lievelingsbloemen, zet een lekkere koffie of thee voor jezelf en …. geniet van je natuurlijke tuin (zie tip 3)
  5. Sorteer en ruim op: Soms kan het al helpen om het kinderspeelgoed dat door de hele tuin ligt bij elkaar op een hoop te vegen en in een kist te stoppen. Verzamel ook eens alle potten en potjes die je bewaart voor…..ooit?. Stop ze desnoods in een vuilniszak en zet ze uit het zicht. Trouwens, de verzameling glas die nog naar de glasbak moet draagt ook niet bij aan een ontspannen tuingevoel.
  6. Werk in zones: Verdeel de tuin in zones en geef die verschillende zones ook een eigen naam of thema; bijvoorbeeld voorjaarslaantje, winterborder, egelbosje of speelbos. Op deze manier vraagt niet alles op hetzelfde moment en op dezelfde manier je aandacht. Sommige delen van de tuin kunnen dan gerust even wachten.
  7. Investeer in onderhoudsvriendelijke elementen: Overweeg om bepaalde delen van de tuin te herontwerpen met onderhoudsvriendelijke planten en functies. Dit kan helpen om toekomstig onderhoud te verminderen. Dat hoeft zeker geen tuin met verharding of saai gras te zijn; ook onderhoudsvriendelijke planten kunnen je helpen.
  8. Wees geduldig: Het kan even duren voordat je het gevoel hebt dat je de tuin weer helemaal onder controle hebt. Wees geduldig en geef jezelf de tijd.
  9. Leer van de ervaring: je doet niets fout in de tuin; je bent bezig met ontdekken en leren. Er is ook geen standaard waar je aan moet voldoen; doe het op jouw manier.
  10. En het belangrijkste: geniet van het proces: Ondanks de uitdagingen van het tuinonderhoud, probeer te genieten van het proces. Tuinieren kan een ontspannende bezigheid zijn, vooral als je de vooruitgang ziet die je boekt.

Onthoud dat tuinonderhoud een doorlopend proces is, en het is normaal om af en toe overweldigd te raken. Met de juiste aanpak en inzet kun je de controle terugkrijgen en je tuin weer tot een plek maken waar je van kunt genieten.

Weet je niet meer wat je met je tuin aan moet? Aarzel niet en neem contact met ons op voor oplossingen.

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter