Stadstuin met stapstenen

In deze verborgen stadstuin bestaat het pad uit een groene route met stapstenen waartussen planten groeien. De beplanting staat los, zonder randen, verspreid tussen het grind. Dit geeft een natuurlijke en informele uitstraling.

OpdrachtgeverRotterdam
Datum2019
Categorie,
Trefwoorden, ,

stadstuin met stapstenen

In plaats van een aaneengesloten tuinpad hebben we in deze stadstuin met stapstenen een groene route door de tuin gemaakt. Dit hebben we gedaan met mooie smalle Schellevis betonranden of opsluitbanden (20 x100) in de kleur taupe.

stadstuin met staptegels

Vanaf het terras bij het huis lopen de stapstenen speels verspringend naar een lange en smalle houten pergola. Aan deze houten pergola is een fijne hangstoel bevestigd. Door spandraden vast te maken op de pergola kunnen klimplanten er straks overheen groeien. Op deze manier ga je de inkijk een beetje tegen. En creëer je een beschut gevoel.

Er zijn in deze stadstuin verschillende zitplekjes gemaakt. Een deel van de tuin bestaat uit halfverharding, het platte grindsoort flachcorn. De beplanting tussen het grind staat losjes verdeeld in groepjes. Om de planten heen is geen harde begrenzing aangebracht. Hierdoor krijgt de tuin een natuurlijke en speelse uitstraling.

stadstuin met stapstenen

De beplanting aan de zijkant van de tuin heeft een rand van opvallend gebogen strip van cortenstaal. Dit geeft een contrast met de losse beplanting in het midden. Hier is veel van de bestaande beplanting teruggeplaatst.

Deze stadstuin krijgt zijn groene uitstraling vooral doordat er tussen de stapstenen planten zijn geplaatst. Bijvoorbeeld Saxifraga of steenbreek, Sagina subulata of priemvetmuur en het laagblijvend en groenblijvende siergrasje Festuca (blauw schapengras).

De beplanting bestaat uit groenblijvende varentjes, siergrassen en bodembedekkers. Maar ook gekleurde bladplanten zoals Heuchera zorgen voor een mooi kleuraccent.

Een ander voorbeeld van een stadstuin met verspringende staptegels vind je hier en hier.

De tuin is aangelegd door hovenier Rubenstuinen.

Wil je meer inspiratie? Volg ons dan op Facebook, Instagram of op Pinterest. Of mail voor meer informatie naar tuinatelier@hermanvermeulen.nl