In een ontwerp voor een landschappelijke tuin laten we ons inspireren door de natuur. Uiteraard zijn praktische zaken ook nog steeds belangrijk. Zoals bijvoorbeeld een logische route, opbergruimte of schuur, een terras om te eten en een plek voor kinderen om te spelen . Maar het gevoel dat een landschappelijke tuin je geeft is juist dat je het doelmatige even los kunt laten. Dat je je kunt overgeven aan de natuurlijke schoonheid.
De tuin is bij veel mensen geen onderdeel van een natuurlijk ontstaan landschap. De meesten van ons wonen (helaas) niet in het bos of in de duinen en er stroomt ook zelden een natuurlijk beek door de tuin. Wat we wel kunnen doen is om de tuin zo in te richten dat het ons doet denken aan de natuur.
In onze landschappelijke tuinen maken we de natuur niet na, maar laten we ons inspireren door de natuur. Bijvoorbeeld in een bostuin of woodland ontwikkel je geen heel bos, maar zoek je naar kenmerken uit de natuur die je een bosgevoel geven. Dit kan het gefilterde licht zijn dat door de bladeren valt, of door bepaalde planten toe te passen die het fijn vinden om onder bomen te groeien. Je kunt dan denken aan wilde hyacint (Hyacinthoides non-scripta) of de bosanemoon.
We combineren graag planten die zich thuisvoelen in een bepaalde biotoop. Planten die specifiek zijn voor bijvoorbeeld een moerasgebied, duinen of polderlandschap. Dit moet dan natuurlijk al wel een beetje passen bij de natuurlijke omstandigheid van de bodem en de tuin.
Op onze website hebben we de landschappelijke tuinen hier bij elkaar gezet.
Ben je ook op zoek naar een ontwerp voor een landschappelijke tuin? Een tuin waar je het gevoel krijgt omringd te zijn door de natuur? Informeer dan eens naar de mogelijkheden voor jouw tuin.
Of kijk voor inspiratie ook eens op onze Pinterestpagina.