Bostuin of woodland

Een bostuin of woodland is een natuurlijke, landschappelijke tuin. Met planten die goed tegen droogte kunnen en die de concurrentie met de boomwortels in de grond aankunnen.

OpdrachtgeverMiddelburg
DatumAanleg 2019
Categorie,
Trefwoorden, , , ,

Bostuin of woodland garden

Een flinke herfststorm vormde de aanleiding om deze bostuin of woodland garden te maken. De heftige storm velde in deze tuin in Middelburg enkele grote oude bomen. De eigenaren besloten om het hout van de abelen niet af te voeren maar een plek in de tuin te geven. Zo werd de plek een natuurlijke bostuin of woodland.

Gestapelde houtblokken

Van de houtblokken stapelden we golvende muurtjes, een ideale schuilplaats voor insecten. Omdat de boomwortels in de grond nog lange tijd aanwezig zullen zijn hebben we gekozen voor beplanting die deze concurrentie aankunnen. Om de planten een goede start te geven is aan de zware kleigrond een grote hoeveelheid compost toegevoegd.

bostuin woodland natuurlijk tuinontwerp

Het resultaat is een heel natuurlijk ogend landschap met grotere groepen sterke en wat ruigere planten die goed tegen droogte kunnen zoals het wintergroene siergras Sesleria autumnalis (blauwgras), bosanemonen, groenblijvende varens en herfstanemonen.

In de lente kleurt dit tuingedeelte geel door de bloeiende Euphorbia in combinatie met het blauw van de Brunnera. Op de voorgrond staat het bloeiende Tiarella ‘Oakleaf’ (schuimbloem).

tuinontwerp natuurlijke tuin

Drie rode beuken zorgen voor hoogte en samen met de her en der geplaatste meerstammige krentenboompjes geven ze structuur.

tuinontwerp natuurlijke tuin

Groepen met donkerbladige Euphorbia amygdaloides purpurea (wolfsmelk) zorgen voor een mooie afwisseling in kleur.

woodland muurtje met gestapelde houtblokken

Het verse hout verkleurt al snel na aanleg. De jonge aanplant heeft na een half jaar de bodem al volledig bedekt.

woodland bostuin log piles

Wil je weten of jouw tuin ook geschikt is om een ruige bostuin of een natuurlijke woodland garden te maken? Neem dan eens contact met ons op.

Of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter