Kindvriendelijke natuurlijke tuin

Hoe maak je een kindvriendelijke natuurlijke tuin? Een tuin waar jij als ouder ook nog gezellig kunt zitten. Hier laten we voorbeelden zien van kindvriendelijke tuinen met weelderig groen.

kindvriendelijke natuurlijke tuin met trampoline

Een kindvriendelijke en natuurlijke tuin kunnen best samengaan. Wat vinden wij een kindvriendelijke tuin? Een tuin waar genoeg ruimte is voor de kinderen om lekker hun gang te gaan, waar ze kunnen hangen, chillen en hun energie kwijt kunnen. Ook mag een kindvriendelijke tuin een beetje avontuurlijk en rommelig zijn, met verrassende paadjes waar kinderen door de borders mogen steken.

Voor sommige kinderen is het heel belangrijk om een rustig plekje te hebben om zich terug te trekken. Dan is een mooie plek waar ze niet gestoord worden heel fijn. Heb je al wat grotere kinderen? Kijk dan eens bij deze tienertuin.

Trampoline in de tuin

kindvriendelijke natuurlijke tuin met trampoline

Als je de ruimte hebt is een trampoline heel fijn voor de kinderen. Niet alleen voor actieve springmomenten maar zeker ook voor heerlijke luie hangmomenten. Door de trampoline te omgeven door weelderige siergrassen en veel groen maak je er gewoon een fijne hangplek van.

Klimboom of boomhut

boomhut in kindvriendelijke natuurlijke tuin

Een boomhut is zo’n plek waar je je als kind helemaal terug kunt trekken. Kinderen kunnen hier tussen het groen vaak hun fantasie heel goed kwijt. Maak het niet te makkelijk om de boomhut te bereiken, juist de uitdaging maakt dat de plek een beetje bijzonder blijft.

klimboom in kindvreindelijke tuin

Waar kunnen geheime gesprekken nu beter gevoerd worden dan hoog in de boom tussen het groen.

Water in een kindvriendelijke natuurlijke tuin

water in een natuurlijke kindvriendelijke tuin

Water in de tuin kan als de kinderen wat ouder zijn. Of het nu een beekje is met stromend water, een minivijver of een waterschaal, kliederen met water is altijd fijn.

kindvriendelijke natuurlijke tuin

Makkelijke moestuin

Veel kinderen vinden het leuk als ze zelf een stukje krijgen om te kunnen zaaien en oogsten. Maak het ze niet te moeilijk en maak (of koop) een verhoogde border met makkelijke moestuinmix (mix van kokosvezel, compost en vermiculiet. Geef de bak een zonnige en makkelijk bereikbare plek. En begin met zaden en plantjes die snel oogst geven zoals radijsjes of sla. Ook vrolijk gekleurde eetbare bloemen vinden kinderen spannend.

moestuin in kindvriendelijke tuin

Samen aanleggen

Kinderen zijn vaak heel trots op de tuin die ze zelf aanleggen. Je kunt de kinderen erbij betrekken door ze zelf de planten erin te laten zetten. Ook hele kleine kinderen kun je met een minischepje een plantgat laten graven. Het zal je waarschijnlijk geen tijd besparen maar voor kinderen is het fijn om samen met de ouder iets moois te maken.

kindvriendelijke tuin

Ben jij ook op zoek naar inspiratie voor een natuurlijke en kindvriendelijke tuin waar kinderen zich kunnen uitleven? Kijk ook eens bij onze andere kindvriendelijke tuinen.

kindvriendelijke tuin

Je kunt ons ook mailen:

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

of bel 06 43018877 (Martine Herman) of 06 423 45438 (Marilene Vermeulen)

Lees meer over tieners, tuinen en tuinieren op onze blog.