Tuin voor tieners

Wat doe je met de tuin als de kinderen te groot worden voor de zandbak en de schommel? Voor een Rotterdamse familie ontwierpen wij een tienertuin; een tuin waar de drie opgroeiende kinderen spelen, hangen, kletsen en vuurmaken.

Tieners in de tuin

Deze veelzijdige tuin midden in Rotterdam is er voor het hele gezin, waarbij de drie opgroeiende tieners veel inspraak hadden. De wensen waren: een trampoline, een vuurplek en een klimboom. Maar ook een moestuin, kleinfruit, een composthoop, een beekje en een plek om de racefiets schoon te spuiten.

Voor een stadstuin oogt deze tuin heel ruimtelijk en natuurlijk. Daarnaast maken de verschillende plekjes de tuin heel spannend, net zoals de verschillende routes die er doorheen lopen. Met staptegels zijn informele paadjes gemaakt zodat het moestuintje, de compostbak, de klimboom en de hangmat goed bereikbaar zijn.

De klimboom is in feite niet een boom waar je in de kroon kunt klimmen; de oude kastanje achter in de tuin heeft op zo’n 3 m hoogte een stevig zitplateau dat via een touwladder bereikbaar is. Het is een plek om geheimen door te nemen of even af te koelen als je boos bent.

tienertuin klimboom

Tieners kunnen in de tuin uren bezig zijn met het stoken van een vuurtje. Een vaste vuurplek zorgt ervoor dat het veilig blijft. Stook nooit geverfd, nat of behandeld hout. Overleg ook altijd met de buren. Dat is wel zo prettig.

Beekloop in de tuin

De vuurplek is gemaakt in een stapelmuurtje. Dit muurtje is in feite een keerwand voor een verhoogde border waarin een beekloopje is aangelegd.

Dit stroompje deelt de tuin in zodat er meerdere fijne besloten zitplekjes ontstaan.

Water in de tuin zorgt voor levendigheid in de tuin.

hergebruik materialen in de tuin

Hergebruik materialen

Het terras is gemaakt van betonnen Schellevisbanden. Deze stoere banden zijn aangevuld met alle bestaande stenen en tegels. Die lagen nog in de tuin, kelder en onder de veranda. Dat ruimde meteen lekker op. Het water uit de beek stroomt tussen de Schellevisbanden door in een oude betonnen fundering van een schuurtje. Deze was zwaar en lastig door het huis af te voeren en heeft op deze manier een tweede leven gekregen.

tuin voor tieners

Ben jij ook op zoek naar een natuurlijke tuin waar tieners zich kunnen uitleven?

Mail dan naar:

tuinatelier@hermanvermeulen.nl

of bel 06 43018877 (Martine Herman) of 06 423 45438 (Marilene Vermeulen)

Lees meer over tieners, tuinen en tuinieren op onze blog.