Tuinontwerp gezamenlijke binnentuin

In een Rotterdamse woonwijk hebben we een tuinontwerp gemaakt voor een gezamenlijke binnentuin die door de bewoners zelf is aangelegd.

tuinontwerp gezamenlijke tuin

De wensen voor het tuinontwerp van deze gezamenlijke binnentuin waren: voldoende ruimte om fietsen te stallen, een grote kas, een plek om samen te eten, een wadi, waterberging voor 5000 liter water, heel veel vrolijke bloemen, gras om te spelen voor de kinderen maar ook hoekjes om je even terug te trekken om een boek te lezen. We hebben de bewoners verschillende modellen voorgelegd waarop ze konden reageren, aanvullen en mixen.

tuinontwerp gezamenlijke binnentuin

Tuinontwerp gezamenlijke binnentuin

Belangrijk bij het ontwerpen van een gemeenschappelijke tuin is om zo veel mogelijk wensen van de bewoners een plek te geven in het ontwerp. En daarnaast moet je goed bewaken dat de tuin als geheel een mooie en prettige uitstraling heeft. Ook belangrijk is het om in te schatten hoeveel tijd bewoners willen en kunnen steken in het onderhoud.

tuinontwerp

Prairietuin

Droog, vurig, zonnig, felle kleuren in warme tinten. Het achterste deel van de tuin hebben we ingericht als prairietuin. Vaste planten hebben we afgewisseld met siergrassen. Het frisgroene gras steekt sterk af tegen deze hoog opgaande bloemenborder.

tuinontwerp rotterdam

Zitmuur met verhoogde border

Achter een lange zitmuur gemaakt van hergebruikte tegels is een verhoogde border gemaakt. Dit element zorgt voor een natuurlijke indeling. Zo ontstaan er in de tuin verschillende hoekjes en zitplekken. Ook heeft de beplanting hier een andere uitstraling en sfeer.

Kas

Op een centrale plek in deze bewonerstuin is een grote glazen tuinkas geplaatst. Deze kas is een plek waar gezamenlijke activiteiten plaats kunnen vinden, ook als het regent.

Kruiden en pluktuin

Achter een ronde houten zitbank is een verhoogde border gemaakt met kruiden en plukbloemen. Deze heuvel onttrekt ook het zicht aan de fietsenstalling die daar achter ligt.

Wadi en waterberging

In de tuin is een ondergrondse waterberging van 5000 liter ingegraven. Door middel van een pomp kan dit water weer gebruikt worden om de tuin mee te besproeien. Ook is er op het laagste en natste deel van de tuin een infiltratiebedding gemaakt. Na een stevige hoosbui verzamelt het regenwater zich hier en zal vervolgens langzaam weer in de bodem infiltreren. De wadi is recent ingezaaid met een speciaal gras en bloemenmengsel met een landschappelijke uitstraling en dat goed past op natte gronden en oevers.

tuinontwerp gemeenschappelijke tuin

Wij zijn onder de indruk wat deze bewoners samen voor elkaar hebben gekregen en hoe ze deze tuin helemaal zelf hebben gerealiseerd. Wil je ook samen met je buren een gezamenlijke tuin aanleggen en wil je weten hoe je dat kan aanpakken?

bel 06 43018877 (Martine Herman) of

06 42345438 (Marilene Vermeulen)

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

We maken tuinontwerpen in de regio Rotterdam en ook daarbuiten. Bekijk ook deze gemeenschappelijke bewonerstuin.

stapelmuurtje zitmuurtje van hergebruikte materialen en zomerbloemen