Schaduwrijke patiotuin

Zelfs de meest onmogelijke plek is om te toveren tot een fijn tuintje. Deze kleine schaduwrijke patiotuin, ingeklemd tussen hoge muren is gemaakt met hergebruikte materialen.

Soms heb je te maken met een onmogelijke plek. Klein, diep weggestopt, bijna geen zon. Van deze plek hebben we een schaduwrijke patiotuin gemaakt.

Deze tuin zit ingeklemd tussen hoge muren. Hierdoor komt er -op wat ochtendzon na- bijna geen zon. Ook de afmeting is beperkt en de vorm is nogal uitgesproken. De houten vlonder die er lag was grotendeels weggerot.

Een deel van de houten vlonder onder een afdak kon behouden blijven. De 30×30 stoeptegels die nog onder de vlonder lagen zijn hergebruikt.

schaduwrijke patiotuin

Voor de beplanting is gekozen voor planten met verschillende bladvormen en bladkleuren zoals Heuchera, de mooie zilverkleurige Brunnera en verschillende groenblijvende varentjes.

schaduwrijke patiotuin

Welke planten geven nog wat kleur in een schaduwrijke patiotuin? Subtiele schaduwbloeiers zoals deze schuimbloem of Tiarella geven een mooie sfeer aan de tuin.

mos op een muurtje

De overgebleven stoeptegels zijn gebroken en hiervan zijn verschillende kleine opstaande muurtjes gemaakt. De bovenkant van het muurtje is afgewerkt met oude gebakken klinkertjes. Het mos dat langzaam groeit in de tuin mag blijven.

In het voorjaar geven tulpen in subtiele kleuren wat extra kleur aan de tuin. Bollen die wat meer schaduw verdragen zijn in de grond tussen de planten geplaatst. 

De hoge muren zijn gebruikt voor klimmers die aan de voet wel wat schaduw verdragen zoals bosrank of Clematis. Sommige Clematissen bloeien in het voorjaar zoals de Clematis montana. Andere clematissen bloeien in de zomer.

schaduwrijke patiotuin

5 plantentips voor een schaduwtuin:

  1. Wolfsmelk of Euphorbia blijft mooi groen en bloeit fris geel in de lente
  2. Gebroken hartje of Dicentra bloeit lang en heeft mooi subtiel blad
  3. Ruit of Thalictrum bloeit prachtig paars met subtiele bloemetjes en heeft mooi varenachtig blad, worden hoog!
  4. Astilbes bloeien lang en zijn sterke planten.
  5. Monnikskap of Aconitum is erg giftig maar bloeien nog laat in het jaar prachtig blauw

 

Wil je hulp bij het aanleggen van een schaduwtuin of wil je een patiotuin aanleggen op een onmogelijke plek? Mail voor meer informatie naar tuinatelier@hermanvermeulen.nl 

Wil je meer ontwerpen voor stadstuinen zien? Kijk dan eens hier.

Volg ons dan opFacebook, Instagram of op Pinterest.