Prairietuin in de duinen

Deze tuin ligt bij een vakantiehuisje aan de kust. De bewoners verblijven er maar een deel van het jaar. Dat betekent dat de beplanting in de tuin goed tegen droogte moet kunnen en dat het onderhoud beperkt blijft.

tuin in de duinen

Zaaibloemen

De bodem van deze prairietuin in de duinen bestaat uit arme zandgrond. Hierdoor zakt het water snel in de bodem weg. De planten die we hier toegepast hebben moeten dus zeker tegen wat droogte kunnen. Ook herten en ree├źn lopen regelmatig even langs. Op arme zandgrond is zaaien van bloemen een goede optie. Met weinig budget kun je dan vrij snel een aardig oppervlak van kleurige bloemen voorzien.

tuin in de duinen

Structuur door siergrassen

Op zandgrond doen siergrassen het vaak erg goed. Door groepjes siergrassen te herhalen wint je tuin aan structuur. Aan het einde van de zomer en in het najaar als de meeste grassen bloeien, vlamt de tuin weer even helemaal op.

tuin in de duinen

Prairietuin in de duinen

Een prairietuin is geinspireerd op de Noord-Amerikaanse bloemrijke graslanden. Vaak ontbreken hier bomen en struiken. Kenmerkend voor deze beplanting is dat de planten goed tegen langdurige droogte moeten kunnen. Er zijn ook speciale prairiebeplantingen voor nattere bodems. De meeste prairieplanten houden van veel zon en warmte. De planten staan dicht op elkaar, de bodem is helemaal bedekt met planten. Op deze manier krijgt onkruid veel minder kans om zich te ontwikkelen.

prairie planten echinacae

Weinig onderhoud

Omdat de tuin bij een vakantiehuisje ligt dat niet het hele jaar bewoond wordt, is een prairietuin een slimme keuze. Een keer per jaar, na de winter of in het vroege voorjaar knip je de afgestorven grassen en bloemen af. Veel prairieplanten komen wat later in het voorjaar op gang. Door heel veel voorjaarsbollen te poten voorkom je dat de tuin even helemaal kaal oogt.

Alles door elkaar

Het is het mooist om de planten niet al te netjes in grote groepen te plaatsen. Het oogt het meest natuurlijk door ze door elkaar te zetten of groepjes te maken van steeds verschillende soorten. Je zult zien dat deze verscheidenheid veel vlinders en bijen aantrekt.

Wil je ook weten of jouw tuin geschikt is voor deze kleurige, onderhoudsvriendelijke beplanting? Mail dan eens naar:

bel 06 43018877 (Martine Herman) of

06 42345438 (Marilene Vermeulen)

Lees ook ons blog, of volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

Wil je weten hoe het maken van een tuinontwerp of beplantingsplan in zijn werk gaat? Kijk dan eens hier.