Natuurvriendelijk tuinontwerp

In een natuurvriendelijk tuinontwerp mogen bloemen, hergebruikte materialen en wateropvang natuurlijk niet ontbreken. Een natuurvriendelijke tuin is fijn voor jou en goed voor vogels, vlinders, bijen en insecten.

Hoe ontstaat een natuurvriendelijk tuinontwerp? En waar letten we dan op? Steeds vaker horen we de wens om de tuin natuurvriendelijker te maken. Hier geven we je wat inspiratie.

natuurvriendelijk tuinontwerp

Een natuurvriendelijke tuin is een tuin met veel verschillende bloemen en bloeiende planten. En dan bij voorkeur bloemen die insecten, vlinders en bijen aantrekken. We zorgen ervoor dat er het hele jaar door bloei is.  Zodat ook de eerste bijen al vroeg in het voorjaar voedsel uit je tuin kunnen halen.

natuurvriendelijk tuinontwerp

Ook passen we mooie inheemse bloeiende planten toe. Deze planten zijn aantrekkelijk voor insecten die hier thuishoren. Een mooi voorbeeld is Knautia of beemdkroon. Dit is een hele vrolijke, lang bloeiende plant die de solitaire bij met de toepasselijke naam knautiabij aantrekt.

natuurvriendelijk tuinontwerp

Een natuurlijke tuin heeft veel groen en zo min mogelijk steen. Door op de paden tussen de stenen (beloopbaar) groen te plaatsen kan het regenwater de grond intrekken en zal het in de zomer niet onnodig opwarmen. En je houdt toch droge schoenen als je bijvoorbeeld naar je schuur of achterpad loopt.

natuurlijk tuinontwerp

Water in de tuin geeft niet alleen een fijn gevoel maar is ook goed voor vogels, vlinders en bijen. Ook kun je bij grote buien regenwater opvangen en vasthouden. Bijvoorbeeld in een wadi. Ook in een bescheiden tuin kun je al een wadi maken.

afkoppelen van de hemelwaterafvoer en dit laten infiltreren in een wadi met mooie planten

Heb je een bestaande tuin? Voer dan je overgebleven bestrating niet af maar kijk of je ergens een leuk stapelmuurtje kan maken. Of gebruik de stenen als rand langs een verhoogde border.

gestapeld zitmuurtje

Verder kun je denken aan een kleine, makkelijke moestuin of eetbare gewassen. En als je wat ruimte hebt, vergeet dan niet om je eigen compost te maken.

moestuin in kindvriendelijke tuin

Ben jij ook op zoek naar een natuurvriendelijk tuinontwerp vol met bloemen? Informeer dan eens naar de mogelijkheden voor jouw tuin. Voor meer inspiratie: Kijk ook eens naar natuurlijke tuinontwerpen op een van onze Pinterestborden.