Klassieke tuin met romantische uitstraling

De wens voor deze tuin was een klassieke tuin met een romantische uitstraling. Tegelijkertijd was het doel om het onderhoud van deze landschappelijke tuin eenvoudiger te maken. Hoe lukt het om -in een grote tuin- het onderhoud te beperken?

OpdrachtgeverMiddelburg
Datum2021
Categorie,
Trefwoorden,

tuinontwerp klassieke tuin romantische uitstraling

Een grote klassieke tuin met een romantische uitstraling én weinig onderhoud is niet makkelijk te realiseren. Hoe hebben we dat hier aangepakt? De landelijke tuin ligt aan het Bolwerk in Middelburg. Het bestaande ontwerp komt uit de jaren 80 en 90. Eerst hebben we de tuin ingedeeld in heldere thema’s. De verschillende thema’s geven niet alleen de plek aan, ze zeggen ook iets over de uitstraling en stijl.

cottagestijl franse stijl tuin

Dit deel van de tuin hebben we het thema ‘het Franse laantje’ meegegeven. De sfeer is geïnspireerd op het laantje in de tuin van Monet in Giverny, in Normandië. Door het thema te beperken tot ‘laantje’ hebben we het gebied afgebakend tot alleen de smalle borders aan de beide zijden van het pad. (De rest doet gewoon even niet mee en dat scheelt aanzienlijk in onderhoud).

laantje van monet

In een laantje van Monet mogen irissen natuurlijk niet ontbreken. We hebben alle bestaande irissen in de tuin verzameld en ze langs het pad geplaatst. Dit geeft meteen een echte Franse sfeer.

 klassieke tuin met een romantische uitstraling

Met oude tuinelementen hebben we een symmetrische markering van het begin van het laantje aangegeven. Dit kan natuurlijk op vele manieren, ook met twee bloempotten op oude boomstronken kun je dit doen.

 klassieke tuin met een romantische uitstraling

Het thema ‘Franse laantje’ heeft als onderhoudsvoordeel dat het ‘met de Franse slag’ onderhouden mag worden. De planten zoals hier de Erigeron of fijnstraal mogen gerust een beetje over de rand heenhangen. Het uiteindelijke gewenste beeld is eerder schilderachtig dan keurig aangeharkt.

De meeste planten in dit stuk zijn hergebruikt uit andere delen van de tuin. Ze zijn gekozen op basis van een natuurlijke uitstraling, zoals Anthemis en Nepeta.

3 tips voor minder onderhoud:

  1. Geef de verschillende onderdelen of borders van je tuin een duidelijk thema. Bijvoorbeeld ‘Winterborder’. Dit deel hoeft dan alleen in de winter in conditie te zijn. De rest van het jaar mag je dit stuk gerust een beetje verwaarlozen.
  2. Gebruik andere woorden om je tuin te omschrijven. In plaats van ‘mijn tuin is een rommeltje’ zeg je dat je een natuurlijke, diervriendelijke tuin hebt gecreëerd. Komt op hetzelfde neer, maar klinkt veel positiever. (en wees er ook echt trots op)
  3. Met een paar eenvoudige ingrepen geef je een heldere structuur aan je tuin. Zoals hier een symmetrische opdeling en een lange (zicht)lijn. Deze elementen zijn visueel zo sterk dat je alles eromheen best wat rommeliger mag laten.

natuurlijke beplanting

Wil je ook het onderhoud van je tuin verminderen maar toch ook een klassieke tuin met een romantische uitstraling vol met bloemen? Informeer dan eens naar de mogelijkheden voor jouw tuin.

Kijk hier voor nog meer landelijke tuinen.

Of kijk voor inspiratie ook eens op onze Pinterestpagina.