Een gemeenschappelijke tuin inrichten met je buren is niet altijd makkelijk. Iedere bewoner heeft zo zijn eigen wensen en verwachtingen. Een schommel, trampoline en een speelhut, een grote tafel om samen te eten en te kletsen, plantenborders vol bloemen, een vuurkorf, een moestuin, composthoop en kasje én een veilige ruimte voor de kinderen om te fietsen en te steppen: dat waren de wensen van de 21 bewoners voor hun besloten binnenterrein midden in de stad.
Plantvakken met stapelmuurtjes
Een deel van de tegels op dit voormalige schoolplein is blijven liggen zodat de kinderen konden fietsen en steppen. Waar ze niet nodig waren haalden we ze weg en maakten we plantvakken. De verwijderde tegels kregen een nieuwe functie als stapelmuurtje om de verhoogde borders met vruchtbare grond. De randen worden veel gebruikt als zitbankje. Ook zorgen de randen ervoor dat voetballen minder snel in borders komen.
Kindvriendelijke tuin
Een bewoonster zegt over de tuin: “Ik ben blij dat het zo kindvriendelijk is. We wonen vlak bij een drukke weg, maar in de besloten binnentuin ben ik volledig zorgeloos. Mijn dochter kan zich uitleven op de speeltoestellen en rondom het hele huis steppen en fietsen. Maar de voorzieningen zijn niet beeldbepalend, groen overheerst.”
Groen in een gemeenschappelijke tuin
Wat voor groen past er in een gemeenschappelijke tuin? Omdat je er met z’n allen voor moet zorgen kun je het maar beter simpel houden. Aanraders zijn: aklei, Geranium rozanne, vrouwenmantel, allium, Salvia, Nepeta en vrolijke zaaibloemen.
Misschien loop je ook rond met plannen om een tuin te delen met de buren maar weet je niet zo goed hoe je het aan moet pakken? Neem dan eens contact op. Wie weet kunnen we je verder helpen.
Wil je weten hoe het begon? Lees dan hier een blogbericht over de aanleg van deze gemeenschappelijke tuin. Op de weblog Wroeten is een interview te lezen.