Wensen collectieve bewonerstuin
De wensen voor het aanvullende beplantingsplan voor deze gemeenschappelijke tuin waren:
Meer structuur door grotere groepen planten;
Meer kleur en bloemen in ieder seizoen;
Kale plekken invullen;
Groene insluiting trampoline;
Meer grip op het onderhoud.
De tuin de Nieuwe Buren ligt in een gesloten bouwblok in de wijk Spangen in Rotterdam. Het binnenterrein is heel smal (18-23 meter breed) en langgerekt (220 meter lang).
Geen aantrekkelijke plek
In 2006/2007 zijn de woningen van dit blok gerenoveerd. Hierbij kreeg de binnentuin maar weinig aandacht. Door het kappen van de bomen en te veel bestrating was de tuin niet echt een aantrekkelijke plek meer. Als gevolg daarvan werd de tuin nog maar weinig gebruikt. Daarom besloten de bewoners in 2009 een nieuw plan te maken. Ze wilden een meer natuurlijke tuin met organische vormen. Samen met Stadstuinier Ilya Toornvliet hebben de bewoners de tuin aangelegd.
Aanvullend beplantingsplan
in 2014 vroegen de bewoners ons een aanvullend beplantingsplan te maken. De bewoners wilden minder en makkelijker onderhoud. Maar ze wilden natuurlijk wel dat er in alle seizoenen iets te genieten valt in de tuin.
Samen met bewoners zijn we de grond gaan verbeteren en hebben we honderden planten geplant.
5 tips voor een het aanleggen van een collectieve bewonerstuin:
- Kies voor planten die goed tegen droogte kunnen. Of leg vanaf het begin een bewateringssysteem aan. In de zomer zijn veel bewoners op vakantie. Jonge planten hebben het dan moeilijk.
- Kies voor ijzersterke planten. In de besloten binnentuin spelen de kinderen veilig, zonder toezicht van ouders. De planten moeten tegen een stootje kunnen.
- Ontstaan er informele routes, zogenaamde olifantenpaadjes, in de borders? Verplaats de planten dan naar een andere plek en strooi op de paadjes een halfverharding zoals houtsnippers.
- Maak goede afspraken met bewoners welk los meubilair, potten, (bouw)materialen en speelgoed in de tuin kan blijven staan. Met veel bewoners kan een tuin makkelijk een (tijdelijke) opslagplek worden.
- Zorg ervoor dat iedere bewoner ook een eigen, privéstukje heeft om zich terug te trekken.
Wil je meer voorbeelden zien van een collectieve, gemeenschappelijke bewonerstuin? Kijk dan eens hier.
Bewoonster Meriam Beek schreef hier een stuk over de totstandkoming van de tuin.