Geum of nagelkruid

Geum of nagelkruidVind je je tuin wat saai of uitgeblust? De oranje bloemhoofdjes van Geum of nagelkruid fleuren de boel aardig op.

Omdat Geum (nagelkruid) zo vroeg bloeit, sommige al vanaf half april, is het een bijzonder plantje dat goed past tussen de voorjaarsbollen. De boterbloemachtige bloemetjes in verschillende nuances geel, rood, oranje of zalmroze kun je mooi combineren met vroege bloeiers zoals Akelei en Vergeet-mij-nietje.

geum of nagelkruid

Het blad, een groen rozetje blijft tijdens zachte winters groen maar is niet heel erg spectaculair. Omdat het blad zolang groen blijft kun je de plant toepassen als bodembedekker. De bloemen staan sierlijk en vrolijk op hun lange stelen, sommige soorten buigen door als een klokje. De bloemen worden 40-60 cm hoog. Grote favoriet van ons is Geum rivale ‘Leonard’s Variety’ met een zalmroze kleur, maar de fellere Geum coccineum ‘Borisii’ zal meer opvallen in de voorjaarstuin.

geum met aklei

Deze vaste plant is echt heel betrouwbaar. Zelfs op zware klei komt hij ieder jaar terug met uitbundig veel bloemen. De plant kan prima in de zon, maar zelfs in een beetje halfschaduw lukt het prima. Ook heel fijn is dat de plant niet lijkt te worden aangevallen door de slakken. Laat de Geum niet helemaal uitdrogen.

geum met vergeet me nietje

Je kunt ze zelf vermeerderen door de oudere plant uit de grond te scheppen en de plant op te delen in meerdere kleinere stukken. Deze delen plant je daarna weer uit.

 astrantia

En hoewel Geum door zijn felle kleur een nogal opvallende verschijning is, valt Geum toch heel goed te combineren met andere bloeiende planten. Het veel bescheidener Zeeuws knoopje staat hier gewoon op de voorgrond. Geum is aantrekkelijk voor hommels, bijen en vlinders. In de natuur kom je soms het Geel nagelkruid tegen.

We passen Geum graag toe in onze beplantingsplannen in combinatie met Brunnera. Geum staat bijvoorbeeld in deze romantische bloementuin.

Op zoek naar nieuwe tips en inspiratie? Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter